Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів по профілактиці коронавірусної хвороби.

27.09.2023

Обережно – кір!

ДЛЯ ЯКИХ ГРУП ЛЮДЕЙ КІР ОСОБЛИВО НЕБЕЗПЕЧНИЙ?

З 10 невакцинованих та людей без імунітету 9 захворіють на кір після контакту з інфікованим. Саме тому в зоні ризику перебувають невакциновані діти й дорослі.

Та, як зазначає МОЗ, для деяких груп людей кір особливо небезпечний:

  • Дітей віком до 1 року, для яких кір може мати важкі наслідки.
  • Дітей з бронхіальною астмою, діабетом, муковісцидозом, онкологічними чи іншими хронічними захворюваннями. Після кору вони теж мають вищий ризик серйозних ускладнень.
  • Для вагітних: у них кір може спричинити передчасні пологи або призвести до народження дитини з критично малою вагою. Дитина може перехворіти на кір в утробі матері та мати серйозні наслідки – пошкодження мозку.
  • Невакцинованих медпрацівників, які мають високий ризик захворіти.

Коли потрібно отримати вакцину проти кору?

Пам’ятайте, що специфічного лікування від кору не існує, єдиний надійний захист - вакцинація. 

Для захисту від кору достатньо двох доз вакцини КПК, яка захищає від кору, краснухи та паротиту. Їх роблять дітям у 12 місяців (першу дозу) та в 6 років (другу).

Якщо дорослий не був вакцинований проти кору, йому потрібно отримати щонайменше одне, оптимально - два щеплення з інтервалом мінімум у місяць. Жінкам важливо вакцинуватися до вагітності, адже коли вони при надії, щеплення КПК протипоказано. 

У разі, якщо ваша дитина не має щеплень проти кору, зверніться до педіатра або сімейного лікаря та якнайшвидше наздоженіть пропущене. До 18 років вакцинація КПК безоплатна. 

Джерело – сайт ЦГЗ МОЗ

(с) 2024

Запис до лікаря