Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів по профілактиці коронавірусної хвороби.

08.08.2023

Знайомтесь, сучасні методи діагностики - дерматоскопія, отоскопія, аудіометрія, біомікроскопія.

Знайомство почнемо з такого методу, як дерматоскопія. Родимки на шкірі здаються нашою особливістю, унікальністю, що надає шарм, але насправді вони можуть нести загрозу нашому організму. Як і інші новоутворення на шкірі ми можемо навіть не помічати їх. А за допомогою безболісної та безпечної процедури дерматоскопії можна визначити і характер утворення, і обговорити з доктором ваші подальші дії в цьому напрямі.

Метод дерматоскопії передбачає безконтактну діагностику, спрямовану на розпізнавання ранніх ознак злоякісного характеру утворення, що дозволяє на ранній стадії виявити рак або меланому. У цьому полягає унікальна особливість даного методу діагностики. На жаль, раніше для постановки діагнозу необхідно було видалити частину тканини та провести аналіз, що займало багато часу. Тепер за допомогою спеціального приладу дерматоскопа лікар може визначити ступінь безпеки утворення на шкірі за такими простими параметрами, як форма та колір.

Особливо ефективною дерматоскопія показала себе в питаннях меланоми – завдяки методу вдається діагностувати це небезпечне захворювання на ранніх стадіях, відповідно, у пацієнта більше шансів вилікуватися відносно швидко та безболісно.

Для проведення дерматоскопії в поліклініку ДУ «ТМО МВС України по Харківській області» придбано спеціальний апарат – дерматоскоп, який представляє собою трубку з потужною лупою, здатною збільшувати до 10-20 разів, прозорою пластиною, неполяризованим джерелом світла та рідким гелевим середовищем.

Дерматоскоп дозволяє лікарю в деталях розглянути різні шари шкіри, а також будь-які новоутворення, і визначити наявність захворювання.

Ніякої додаткової підготовки процедура дерматоскопії не вимагає, вона не має протипоказань, її можуть проводити в будь-якому віці, від найменших до представників поважного віку, і навіть вагітним жінкам. Тому запрошуємо всіх наших пацієнтів, яким необхідна діагностика новоутворень шкіри, пройти дерматоскопію в умовах поліклініки ДУ ТМО.

Поповнився арсенал сучасного медичного обладнання в поліклініці ДУ ТМО і таким пристроєм, як отоскоп, який значно розширює діагностичні спроможності лікарів отоларингологів. Отоскопія – це метод огляду зовнішнього слухового ходу та барабанної перетинки. За наявності перфорації барабанної перетинки можна побачити і барабанну порожнину. Отоскопія є основою діагностики хвороб вуха. Якщо неприємні відчуття стосуються вух, саме отоскопія приходить на допомогу.

Після збору анамнезу і скарг лікар за допомогою отоскопії може точно встановити переважну більшість отологічних діагнозів. А точний діагноз – передумова вдалого лікування.  Під контролем отоскопії проводять туалет вуха, видалення сторонніх тіл, поліпів і грануляцій, а також різноманітні операції – парацентез, тимпанопункцію тощо. Якщо неприємні відчуття стосуються вух, саме отоскопія приходить на допомогу. Отоскопія показана у випадках хворобливих відчуттів і свербіння у вухах,  при відчутті, що у вусі щось є, при наявності різного «шелестіння» і незрозумілих шумів, при проблемах зі слухом (закладеність або різка глухота). Важливим діагностичним доповненням отоскопія є і в діагностиці акубаротравм, які стали особливо поширеними під час війни.

Під час війни до поліклініки ДУ ТМО значно збільшилась кількість звернень пацієнтів з травматичними ураженнями органів слуху, в тому числі і з акубаротравмами. Тому з метою покращення діагностики захворювань та травм вуха в поліклініці ДУ ТМО впроваджена аудіометрія - один із методів дослідження гостроти слуху, тобто визначення найменшої сили звуку, при якій він сприймається пацієнтом. В основу методу покладено реєстрацію реакції організму, яка викликана звуковою стимуляцією. Документ, який фіксує результати обстеження, називається аудіограма. На підставі результатів аудіометрії визначається відхилення порогу чутності пацієнта від усередненого порогу чутності нормального слуху. Методи аудіометрії використовують не тільки для визначення відхилення гостроти слуху від норми, але й для діагностування причин порушення слуху. Результати аудіометрії використовують також для слухопротезування, зокрема для підбору та налаштування слухових апаратів.

Діагностиці захворювань та травм ока суттєво допомогає і біомікроскопія, впроваджена останнім часом в поліклініці ДУ ТМО. Цей метод обстеження з застосуванням щілинної лампи,  полягає в прижиттєвій мікроскопії тканин ока. Навіть при високій кваліфікації лікаря офтальмолога сучасна діагностика зору не може обійтись без новітнього обладнання, за допомогою якого знімає необхідні показники та дає можливість оглянути всі структури органа зору. Одне з провідних місць в діагностичному процесі займає щілинна лампа.  Сьогодні щілинні лампи визнані одними з найбільш важливих інструментів офтальмолога. Вони дозволяють проводити максимально ретельні обстеження і точно діагностувати стан переднього відділу ока: повіки, кон`юнктиви, рогівки, райдужної оболонки, зіниці і частини кришталика.  Якщо використовувати додаткові оптичні засоби (лінзи), то з допомогою щілинної лампи можна заглянути і в кут передньої камери і роздивитись більш глибокі відділи очного яблука, наприклад, скловидне тіло і очне дно.

Тобто, навіть якщо у Вас просто почервоніли очі, і Ви звернулись до офтальмолога за лікуванням, він не може призначити Вам краплі, не оглянувши на щілинній лампі стан переднього відділу ока. Лише так лікар встановить діагноз і причину запалення, що дасть можливість підібрати правильне лікування. Без біомікроскопії на даному рівні розвитку офтальмології просто неможливо грамотно встановити діагноз. Сьогодні навіть важко собі уявити, як раніше офтальмологи обходились без щілинної лампию. Спеціальної підготовки даний метод діагностики не потребує. Тривалість цієх процедури складає 5-10 хвилин. Сам метод безконтактний, безболісний та не викликає ускладнень. Скористайтеся впровадженим методом діагностики в умовах поліклініки ДУ ТМО.

(с) 2024

Запис до лікаря