Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів по профілактиці коронавірусної хвороби.

24.05.2023

Психологічна травматизація: визначення, причини розвитку

Травма має подвійну природу: спочатку проявляється руйнівна сила, вона забирає здатність людини жити і радіти життю. Інша сторона, парадокс травми – її здатність зцілювати і трансформувати людину. Скільки у людини травм, стільки і ресурсів за допомогою яких вона бореться з нею.

 Травма у цьому контексті це все те що викликає нестерпні душевні страждання і тривоги. Психіка влаштована достатньо гармонійно і має свої механізми, які дозволяють людині в цих умовах зберегти свою цілісність і вижити. Це захист який називають дисоціацією.

Причиною травми може стати будь-яка гостроемоційна стресова ситуація: акти насилля, сексуальні напади, смерть або тяжка хвороба близьких, власна хвороба, транспортні аварії, полон, війни, терористичні акти, тощо. Точного переліку того, що саме спричиняє травму, немає. Скоріше на її розвиток впливають особливості психіки та емоційного розвитку людини. Травмована людина може почуватися пригніченою, шокованою і мати труднощі з усвідомленням свого досвіду.

У психотравми є класифікація:

  • Гостра травма з’являється через гостре стресове навантаження чи фізично небезпечну подію.
  • Хронічна травма стається, якщо стресові події впливають на нас тривалий час. Наприклад, хронічна травма зʼявляється у дітей, які стикалися з систематичним домашнім насильством та жорстоким поводженням.
  • Комплексна травма буває у людей, які переживають кілька травматичних подій поспіль — наприклад, кілька смертей близьких людей за короткий часовий проміжок. 
  • Вторинна або опосередкована травма є наслідком спілкування з людиною, яка пережила важкий досвід. Такий вид травми нерідко трапляється у соцпрацівників, журналістів, правоохоронців, психотерапевтів та лікарів.

 

Психологи Центру проводять не тільки діагностику та консультації, а й лекційні заняття з метою просвіти закріпленого контингенту і поглиблення знань про психологічний стан людини, його особливості та способи допомоги у кризових ситуаціях.

(с) 2024

Запис до лікаря