Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів по профілактиці коронавірусної хвороби.

09.11.2023

Профілактика вірусного гепатиту А

За інформацією  ДУ «Харківський ОЦКПХ МОЗ України» у період з 17 жовтня по 6 листопада на Вінниччині лабораторно підтверджено 245 випадків гепатиту А. 182 людини потрапили до лікарень: 128 (серед яких 24 дитини) пройшли лікування та виписані, ще 54 пацієнти залишаються у медзакладах. За інформацією Вінницького ОЦКПХ спалах не локалізовано, причина спалаху не встановлена.

Захворювання поступово поширюється по всій території України. Станом на 6 листопада, випадки гепатиту А зафіксовані в таких областях:

  • Тернопільська (1 випадок),
  • Закарпатська (11 випадків),
  • Дніпропетровська (3 випадки).

Також протягом жовтня було зафіксовано 12 випадків гепатиту А в Івано-Франківській області.

      Найдієвішими способами профілактики захворювання залишається вакцинація та дотримання правил гігієни. Щоб уникнути поширення вірусу, і хворому, і здоровому потрібно ретельно мити руки, особливо після відвідування вбиральні, а також перед вживанням їжі. Не купувати продукцію на стихійних ринках. Якщо це харчі без індивідуального пакування, овочі чи фрукти — обов’язково мити їх та бажано «обдавати» окропом перед вживанням. Будь-яку не бутильовану воду слід обов’язково кип’ятити перш ніж пити. Не вживати молочні продукти, куплені на ринках, без попередньої термічної обробки. Купувати продукти швидкого харчування лише у відведених для цього місцях, перед вживанням «вуличної» їжі — мити руки та обробляти їх антисептиком.

(с) 2024

Запис до лікаря