Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів по профілактиці коронавірусної хвороби.

24.07.2023

Хвороба Лайма

Кліщовий бореліоз або хвороба Лайма  - це інфекційне захворювання, яке викликається спірохетами і передається кліщами. Це захворювання має схильність до рецидивуючого і хронічного перебігу, ураження їм можуть піддаватися шкіра, нервова система, опорно-руховий апарат і серце.

            Кліщі є переносниками збудників вірусних, риккетсіозних, бактеріальних захворювань людей та тварин.

            Найчастіше кліщі прикріпляються до одягу людини, коли вона торкається гілок дерев, кущів, або сидить на траві. Кліщі присмоктуються до тіла людей не лише під час перебування на природі, але й через деякий час після відвідування зеленої зони, залишившись на одязі, речах. Крім того, вони можуть заноситись до житла людини з букетами квітів, собаками, іншими тваринами.       

Як розвивається хвороба Лайма

            Зараження людини кліщовим бореліоз відбувається в момент укусу інфікованим кліщем. Укус кліща безболісний, тому що разом зі слиною він вводить в ранку анестезуючу речовину і тільки через декілька годин виникає почуття болю.

            При укусі боррелії разом зі слиною кліща проникають в шкіру, де протягом наступних декількох днів відбувається їх розмноження. Після цього відбувається поширення борелій на інші ділянки шкіри, а потім і на внутрішні органи (серце, суглоби, головний мозок і ін.). Боррелії можуть зберігатися в організмі людини протягом досить тривалого часу, до декількох років, тим самим, зумовлюючи рецидивуючий та хронічний перебіг хвороби Лайма.

Як розпізнати хворобу Лайма

            Перш за все, необхідно звернути увагу на появу червоної плями в місці укусу кліща, його наявність може сигналізувати про зараження хворобою Лайма. Інкубаційний період захворювання складає від 2 до 30 днів, його середня тривалість - 2 тижні.  Щоб підтвердити діагноз, необхідно дослідження крові пацієнта.

Профілактика хвороби Лайма

  • При відвідуванні місць, де можуть бути кліщі, рекомендується одягатися в світлий однотонний з довгими рукавами щільно прилягаючий до тіла одяг, щоб було легше помітити повзаючих кліщів. Голову слід покривати головним убором.
  • Само- та взаємоогляди необхідно проводити під час прогулянки через кожні 2 години та ще раз вдома. Особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям.
  • Місце для привалів, нічного сну на природі необхідно звільнити від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м.
  • Вдома слід одразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Витрушування одягу не позбавляє від кліщів.
  • Використовувати для захисту від кліщів ефективні репеленти.

            Якщо вас укусив кліщ, вам слід негайно звернутися до лікаря інфекціоніста.

 

(с) 2024

Запис до лікаря