17.05.2023
Кишкові інфекції - справжні літні напасті. Кожен з нас хоча б раз у житті був знайомий з кишковими розладами.
Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – це велика група захворювань, яка часто носить груповий характер, характеризується ознаками загальної інтоксикації організму та уражають шлунково-кишковий тракт. Причиною інфекції можуть стати віруси, бактерії, а також продукти їх життєдіяльності (токсини).
Особливу увагу, на даний час, приділяють даній групі захворювань у зв’язку з проведенням воєнних дій в нашій країні. Насамперед це пов’язано з недотриманням правил особистої гігієни, умов зберігання, реалізації та транспортування продуктів, можливим вживанням в їжу неякісних продуктів та води, купання у забруднених водоймах.
На основі статистики кишкові інфекції можна віднести до справжніх сезонних захворювань, пік яких припадає на літній період. Причин такої сезонності кілька:
• влітку ми частіше п'ємо некип'ячену воду з-під крану та з природних джерел;
• влітку ми частіше вживаємо свіжі овочі та фрукти, які не завжди ретельно вимиті і знезаражені;
• в їжі (особливо в молочних продуктах, м'ясі, рибі, салатах, супах) швидко розмножуються хвороботворні мікроби, велика кількість яких не можуть стримати захисні сили організму, особливо у дітей і літніх;
• всі хочуть відпочивати біля води — на морі, біля річки або озера, але якість води в них часто не відповідає санітарним вимогам, і з одним ковтком брудної води можна отримати великі неприємності;
• з'являється багато комах, що переносять інфекції, на лапках однієї мухи може бути кілька мільйонів патогенних мікробів.
Але найголовнішою причиною кишкової інфекції було, є і буде недотримання елементарних гігієнічних правил — немиті руки, неправильне зберігання харчових продуктів, велика кількість мух в жилих приміщеннях.
Щоб уберегти себе від гострих кишкових інфекцій слід суворо дотримуватися правил гігієни та санітарії. Профілактика гострих кишкових інфекцій передбачає дотримання ряду простих правил:
• мийте руки перед їжею;
• в літній період утримайтеся від вживання кондитерських виробів з кремом, приготовленим на свіжих яйцях;
• зберігайте сире м'ясо і рибу окремо від готових страв у холодильнику;
• ретельно промивайте фрукти, овочі, зелень;
• салати з свіжих овочів зберігайте не більше кількох годин, намагайтеся вживати тільки свіжоприготовану їжу;
• при покупці м'ясних і молочних продуктів віддавайте перевагу фабричній упаковці, обов'язково впевніться у термін придатності;
• пийте тільки кип'ячену воду або "мінералку".
(с) 2024