Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів по профілактиці коронавірусної хвороби.

23.01.2023

Профілактика грипу та ГРВІ.

ГРВІ (гострі респіраторні вірусні інфекції ) – це група інфекційних захворювань, що викликаються вірусами, які передаються повітряно-крапельним шляхом та характеризуються підвищенням температури тіла, інтоксикацією та катаральним синдромом (запальний процес в слизових оболонках верхніх дихальних шляхів). Грип має симптоми, схожі з іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями, але є набагато небезпечнішим. Тому перші ж симптоми ГРВІ вимагають особливої уваги. Найчастішим ускладненням грипу є пневмонія, яка іноді може лише за 4-5 днів призвести до смерті хворого. Серцева недостатність також нерідко розвивається внаслідок ускладнень грипу.

Щоб захиститися від захворювання на грип і ГРВІ та уповільнити їх поширення необхідно виконувати наступні правила:

– уникати місць масового скупчення людей, аби зменшити вірогідність контактів із хворими людьми;

– дотримуватись гігієни кашлю (при кашлі чи чханні прикривати ніс та рот одноразовою серветкою), використані серветки необхідно одразу викидати у смітник, оскільки вони також можуть стати джерелом зараження;

– користуватися одноразовими масками, щоб захистити себе чи оточуючих від зараження, важливо пам’ятати, що маска ефективна, тільки якщо вона прикриває рот і ніс;

– часто мити руки з милом, утримуватись від торкання руками обличчя, особливо зони очей, носа та рота;

– регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання;

– повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми для підвищення опірної здатності організму, це збільшить шанси запобігти як зараженню, так і важким формам хвороби та її ускладненням.

Найефективнішим заходом специфічної профілактики грипу є вакцинація. Щеплення проти грипу проводяться щорічно оновленою вакциною, до складу якої входять штами вірусів грипу, які циркулюватимуть відповідно до щорічного прогнозу ВООЗ в епідемічному сезоні. Особливо важливо своєчасно щепитися особам з груп ризику: медичним працівникам, вагітним, літнім людям, дітям до 5 років, людям з хронічними захворюваннями та ін.

Пам`ятайте: якщо захворіли та маєте симптоми респіраторного захворювання – залишайтеся вдома. Бережіть себе та своїх оточуючих!

(с) 2024

Запис до лікаря